+386 31 369 514 - Kontaktni obrazec - Naroči ogled

ponedeljek, 01 junij 2015 13:20

Vrtna opravila v juniju: Mesec rož – rožnik

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Počasi bo nastopila vročina, zato upamo, da imate za svoje rastline vseh vrst že zagotovljen vodni vir za zalivanje. Najboljša je seveda deževnica, ki jo s strehe bližnjega objekta usmerimo v podzemni rezervoar. Razmislite o tem, kako bi si lahko na dolgi rok zagotovili tak vir vode za zalivanje in drugo rabo.

 

Zelenjavni vrt in zeliščni vrt

V zelenjavnem vrtu v mesecu juniju že pobiramo prve pridelke (predvsem razne solate, špinača, redkvice, zelišča), veliko je pletja plevela in redčenja posevkov, poleg tega sejemo in presajamo zelenjavo, ki bo aktualna šele jeseni ali pozimi (zelje, ohrovt, cvetača, por, zelena). Konec junija posejem zelenjavo za spravilo preko zime (korenje, kolerabo, črno redkev, razne radiče). Pri paradižnikih odstranjujemo liste, ki so preblizu tal in stranske poganjke. Po morebitnem dežju vsem vrtninam zrahljamo vrhnji sloj zemlje, da se ne zaskorja, za ugodnejše talne pogoje, lahko uporabimo zastirko iz slame, pokošene trave (brez semen) ali raznih tkanin. Kmalu bomo lahko pobrali tudi prvi grah, bob, zgodnji krompir, nadzemno kolerabico, zgodnje korenje in jeseni posajen česen. Po potrebi vrt zalivamo in gnojimo z naravnimi gnojili. V okolici naberemo cvetove bezga in lipe ter začnemo z rednim sušenjem zelišč, ki jih imamo radi v čajnih mešanicah za jesen in zimo.

Sadni vrt

Obiramo jagode, češnje, marelice, ribez kosmulje in drugo sadje, ki je že na voljo. Odstranjujemo bolne in odmrle dele rastlin ter redčimo plodove jablan in hrušk.

Okrasni vrt

Redno kosimo trato in jo kdaj pa kdaj pognojimo. Vrtnicam po cvetenju krajšamo poganjke in jih pognojimo. Na cvetličnih gredah naredimo prostor za poleti cvetoče lepotice. Če jih še nismo, lahko na primer odcvetele narcise povežemo v kite in šope, tla tudi zrahljamo in pognojimo. Obrežemo odcvetele okrasne grme oziroma odstranimo le semenske nastavke, ki rastline izčrpavajo (rododendroni). Obrezujemo žive meje.

Sobivanje z vrtom

Junij je mesec, ko smo vedno več zunaj na prostem, zato vam bomo v nadaljevanju novic predstavili kakšno igro za prijetno druženje otrok in odraslih. Na vrtu lahko organiziramo rojstnodnevno zabavo, piknik ali pa kdaj pa kdaj povsem običajno kosilo raje nadomestimo s priljubljeno hrano na prostem (meso z žara, razne solate, lahko tudi zgolj hladne jedi). Uživajmo!
Slike: 4 Opravila (3 slike)

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Najnovejše

SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽABNIH OMREŽJIH

Osnovni podatki

Podjetje GARTgarden je registrirano kot nameravana firma (start-up podjetje).

Trenutno poslujemo kot Kristina Ravnjak s.p.

Več o podjetju...

Kontaktni podatki

+386 31 369 514

kristina.ravnjak@gmail.com

Kontaktni obrazec

Najnovejše

Družbeni mediji