+386 31 369 514 - Kontaktni obrazec - Naroči ogled

četrtek, 09 julij 2015 08:59

Vrtna opravila v juliju: Pobiramo pridelke - mali srpan

Oceni ta prispevek
(1 glas)

Velika večina ljubiteljev vrtov se v poletnih mesecih odpravi na dopust, a vrt v teh dneh vse prej kot počiva. Z zalivanjem in rednim dognojevanjem si zagotavljamo obilen pridelek, sedaj pa je tudi najbolj primeren čas za različne aktivnosti na prostem.

 

Zelenjavni in zeliščni vrt

V zelenjavnem vrtu moramo v mesecu juliju predvsem skrbeti za zadostne količine vode in redno dognojevanje. Zoreti začne tudi že paradižnik, paprike in bučke, ki so odlična zelenjava za domače piknike na prostem. Po potrebi saniramo škodo, ki nastane zaradi vremenskih neprilik ter na naraven način preganjamo razne bolezni in škodljivce, ki se pojavljajo. Čim bolj sproti pobiramo pridelke in iz njih pripravljamo razne shranke za zimo, ko sveže zelenjave in sadja ne bo več na pretek. Privoščite si obilo zdrave domače hrane z vrta!

Julij je ustrezen čas za setev črne redkve, ki je prav čudežno domače zdravilo proti prehladu in zmanjšani telesni odpornosti za jesen in zimo. Verjetno boste ob prazni gredici pobranega graha ali spomladanske solate našli nekaj prostora zanjo. Ne pozabite, da gredice nikoli ne smejo biti povsem gole, saj s tem siromašimo prst v vrtu. Na prazne gredice torej tudi poleti še sejemo tisto, kar najraje jemo (ustrezen čas za črno redkev, radič, solato, repo, korenček), v kolikor pa nam kak kos zemlje v vrtu trenutno predstavlja višek razpoložljivega prostora, lahko posejemo tudi rastline le za zeleno gnojenje (ajda, semena različnih rastlin vprašljive kakovosti iz prejšnjih sezon - toliko, da se porabi, pridelek ni v ospredju). Na svojem vrtu lahko v tem času poskrbimo tudi za shranke novih semen za prihodnjo sezono. Če smo na področju semenarjenja začetniki lahko shranimo nekaj semen solate ali ognjiča - za pokušino. 

V okolici in na zeliščnem vrtu v juliju nabiramo meliso, sivko, baziliko, drobnjak, meto, janež, kamilico, rman, lučnik, marjetice, materino dušico, ognjič, pehtran, pelin, plešec, potrošnik in druge zdravilne začimbe in zelišča. Izbrane rastlinske dele sušimo v senci ali iz njih pripravimo razna mazila, tinkture in druge pripravke. Količinsko nabiramo le toliko, kolikor bomo lahko porabili v roku enega leta.

Sadni vrt

Obiramo borovnice, ribez, maline, kosmulje in drugo sadje. Na voljo so tudi že zgodnje sorte jabolk iz katerih lahko naredimo slasten jabolčni zavitek. Odstranjujemo bolne in odmrle dele rastlin in po potrebi zalivamo.

Okrasni vrt

Redno kosimo trato (nekoliko višje kot spomladi) in jo kdaj pa kdaj pognojimo. Obrezujemo odcvetele okrasne grme.  V drugi polovici meseca (ko je najbolj vroče) presajamo in sadimo bradate perunike. Vrtnice dognojimo in jim porežemo odcvetele dele. Po potrebi zalivamo tudi okrasni vrt.

Sobivanje z vrtom

Sredi poletja smo večinoma zelo dopustniško razpoloženi, v vrtu pa najbolj uživamo v svežih jutrih in ob večerih. Ste že kakšno poletno noč preživeli pod zvezdami?

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Najnovejše

SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽABNIH OMREŽJIH

Osnovni podatki

Podjetje GARTgarden je registrirano kot nameravana firma (start-up podjetje).

Trenutno poslujemo kot Kristina Ravnjak s.p.

Več o podjetju...

Kontaktni podatki

+386 31 369 514

kristina.ravnjak@gmail.com

Kontaktni obrazec

Najnovejše

Družbeni mediji