+386 31 369 514 - Kontaktni obrazec - Naroči ogled

0, 12.02.2022 09:17

Ljubezen, ljubezen vrti kolo življenja

Oceni ta prispevek
(1 glas)

Tokrat je ob skorajšnjemu prazniku svetega Valentina GART novico spisala prijateljica Zuhra, ki prostovoljno že 5. leto vodi Meškovo bukvarno v Slovenj Gradcu. Zapis je res nekaj posebnega in se sklada s citatom, ki ga imam sama najraje: "If you have a garden and a library, you have everything you need."
(Marcus Tullius Cicero)

Biti zaljubljen in ljubiti je največji blagoslov, ki ga imamo. Nemalokrat se tega ne zavedamo in zaradi ihte in sodobne družbe zanemarjamo svoje ljubezni. V potrošniškem svetu, ko smo vsi storilnostno naravnani in se cele dneve trudimo, da si pridelamo »kvalitetno življenje« zgubljamo stik z naravo, s sabo, s svojimi ljubeznimi. Vsak si lahko prikliče v spomin, kako smo kot otroci v največji sproščenosti delali stvari, ki smo jih imeli radi, ki smo jih ljubili. Z največjo vnemo smo bili zbiratelji, medicinske sestre, policaji, lopovi … igra je potekala v popolnem osredotočenju in stiku s samim seboj. Punce smo rade kuhale, se igrale, da imamo svoj vrt in preoblačile svoje punčke. Kaj pa danes? Je ljubezen le sredstvo za zaslužek v potrošniški družbi? … in Valentin je, žal, postal samo sinonim za ljubezen v smislu nakupovanja in obdarovanja s srčki, čokoladami ali celo z zlatom. Nimam pravice obsojati, zato bi rada opozorila samo na eno izmed mojih ljubezni, to so knjige.

V Meškovi bukvarni, ki jo vodim kot prostovoljka že peto leto, se najde marsikaj. In tako mi je v roke prišla knjiga iz leta 1853, ki so jo »spisali družniki sv. Mohorja, na svetlo pa jo je dal Anton Slomšek«, Djanje Svetnikov božjih in razlaganje prestavnih praznikov ali svetnikov, pervo pol leta. Včasih jo vzamem v roke in zelo mi je žal, da še nisem našla drugega dela. Ta knjiga piše o dveh Valentinih, »Dva sveta mučenika se častita denašen dan po imenu Valentina, kojih pervi je bil škof u Interamni na Laškem, drugi pa mašnik u rimu.«  Iz druge knjige, Leto svetnikov, ki je leta 1968 izšla pri Zadrugi katoliških duhovnikov v Ljubljani pa piše, da ko so v 4. stoletju slavili spomin sv. Valentina in so njegovo zgodbo še pomnili, je ni nihče zgodovinsko obdelal in pustil v trajen spomin. Častilcev sv. Valentina to ne moti.  14. februarja so spoštljivo praznovali in zaupali v njegovo priprošnjo. Ker ime izhaja iz latinske besede valens, kar pomeni močan in zdrav, so ga imeli za priprošnjika zoper telesne slabosti in zoper kužna obolenja. Ker je njegov god v predpustu, so se mu priporočali novoporočenci, ker je to obenem konec trde zime, je tudi zavetnik čebelarjev in mladostnikov. Po rimski legendi pa je svetnik vrnil vid slepi poganski deklici, ki se je nato z vso družino dala krstiti. Zato je sv. Valentin tudi zavetnik za oči in pravo spoznanje, če beremo med vrsticami, pogled duše. Iz Ternija pa so po legendi, da je vrnil zdravje otroku s padavico in mrtvoudom (možganska kap) prenesli, da se mu priporočajo tudi božjastni bolniki.

Sv. Valentin je priljubljen svetnik, opevajo ga naše ljudske pesmi, v Sloveniji imamo enajst cerkva, kjer ga upodabljajo kot duhovnika, navadno z znamenji mučeništva in z bolniki ob nogah. V zahodni Evropi in posebno v Ameriki velja god sv. Valentina za srečen dan, ko si ljudje izmenjavajo čestitke in darila. 

Ker sem o Valentinu poizvedovala iz knjig iz leta 1853 ter 1968, me je zanimal tudi »najsodobnejši vir«, »striček Google«. Našla sem veliko člankov, ki so vsem dosegljivi, zanimiv pa je bil del o Valentinu na Wikipediji, ki govori o praznovanju pri nas. Takole pravi »God svetega Valentina se na Slovenskem že dolgo praznuje, vendar je imel drugačen pomen. Poznan je pregovor, da Valentin - prvi spomladin (pomladni svetnik) - prinese ključ do korenin, zato se po starem kmečkem koledarju na ta dan začne prvo delo v vinogradih in na vrtovih. Poleg tega naj bi se takrat snubili ali ženili tudi ptički (ti se ženijo tudi na Gregorjevo in Vincencijevo). V Beli krajini pravijo, da se z valentinovim začne prvi spomladanski dan. V severovzhodni Sloveniji gospodinje na valentinovo po drevju in grmih nastavijo otrokom Valentinove potičke.

Med Slovenci naj bi bilo valentinovo najbolj priljubljeno na Primorskem. V Šmavru pri Gorici se s prvo nedeljo po Valentinu začne sezona vaških praznikov na Goriškem. Na ta dan praznujejo tudi praznik štrukljev.«

Zanimivo pa bi bilo pobrskati tudi po kakšni knjigi Damjana Ovsca in zvedeti še kaj več. Zaenkrat pa … vabljeni v Meškovo bukvarno ali pa se pridružite Društvu ljubiteljev knjig Meškova bukvarna. Ohranjajte ljubezen do sebe, ker tisti, ki zna sebe ljubiti, zna ljubiti tudi vse okrog sebe. In ljubezen je »dobrina«, ki se ne sešteva, se množi in je je na voljo v obilju.

 

Zuhra Horvat, novopečena aromaterapevtka

 

P.S.: moške različice imena so: Tin, Tine, Val, Valens, Valent, Valentino, Zdravko in ženske različice imena: Valentina, Tina. Vse najboljše vsem!

 

Imate vprašanje ali pobudo za nas? Preko kontaktnega obrazca se lahko tudi naročite na naše e-novice ali preko obrazca NAROČI OGLED kar izkoristite brezplačno svetovanje za lep vrt preko e-maila.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Najnovejše

SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽABNIH OMREŽJIH

Osnovni podatki

Podjetje GARTgarden je registrirano kot nameravana firma (start-up podjetje).

Trenutno poslujemo kot Kristina Ravnjak s.p.

Več o podjetju...

Kontaktni podatki

+386 31 369 514

kristina.ravnjak@gmail.com

Kontaktni obrazec

Najnovejše

Družbeni mediji