+386 31 369 514 - Kontaktni obrazec - Naroči ogled

0, 02.06.2015 15:10

Izkušnja z vrta: Zacvetele so vrtnice!

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Junija zacvetijo vrtnice, ki jim ljudje že od vsega začetka vrtne kulture priznavamo posebno mesto. Pa če samo za trenutek pozabimo na čudovite oblike, barve in vonj cvetov ter njihovo vsestranskost v smislu različnih sort in namenov uporabe – ste kdaj pomislili, da bi to čudovito rastlino srečali tudi v kuhinji? Naj vam razkrijemo, da vrtnice niso le prijetna dekoracija kot šopek na mizi, temveč jih lahko postrežemo tudi na krožniku. Ne verjamete? Čisto zares so »za pojest«!

Cvetovi vrtnic so najprimernejši za pripravo sladic, saj imajo presni cvetni lističi rahlo grenko-sladek okus. V kolikor si želite poizkusiti vrtnice, vam izdamo dve kuharskih skrivnosti mojstrice Jelene de Belder-Kovačič iz knjige Okus po cvetju.

 

Posladkorjeni cvetovi

Posladkorjene cvetove vrtnic in drugih užitnih cvetlic pripravimo za krašenje tort in drugih sladic. Izberemo ravno prav odprte cvetove takih barv, ki so v skladu z jedmi, ki jih želimo okrasiti. Rahlo stepemo jajčni beljak in ga s čopičem tenko nanesemo na obe strani cvetnih listov. Premazane cvetove posujemo z vseh strani s sladkorjem in jih pri 50 stopinj Celzija posušimo v pečici.

Rožni konfit

Za izdelavo rožnega konfita v kuhinjskem možnarju tolčemo 500 g sladkorja v prahu s 500 g vrtničnih cvetnih lističev toliko časa, da se sladkor povsem vpije v cvetne lističe. Z zmesjo napolnimo kozarec za vlaganje in ga postavimo na sonce. Zvečer privijemo pokrovček in ga nato vsako jutro spet odvijemo. To ponavljamo tako dolgo, da zgornja plast dobro kristalizira. Takrat kozarec neprodušno zapremo in postavimo v shrambo. Konfit je zelo okusen v testu za kolače ali palačinke, v sadnih solatah in čajih.

Še en recept

Lani sem sama pripravila čudovit liker iz vrtnic. Naredila sem ga čisto preprosto. Cvetne liste vrtnice neke stare slovenske sorte (ne gre jo določiti, saj je na babičinem vrtu že »od nekdaj«) in sladkor sem po izmenično po plasteh naložila v kozarec za vlaganje in postavila na sonce. Čez nekaj dni (ne vem točno koliko) je takrat bodoči tast čez prelil domače žganje in nekaj prekuhane vode. Liker iz vrtnic je postal čudovit aperitiv za svate, saj smo imeli konec poletja doma poroko. Tudi letos ga bom naredila, pa vi?

Kristina Ravnjak

Slike: 5 Vrtnice (3 slike)

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Najnovejše

SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽABNIH OMREŽJIH

Osnovni podatki

Podjetje GARTgarden je registrirano kot nameravana firma (start-up podjetje).

Trenutno poslujemo kot Kristina Ravnjak s.p.

Več o podjetju...

Kontaktni podatki

+386 31 369 514

kristina.ravnjak@gmail.com

Kontaktni obrazec

Najnovejše

Družbeni mediji