+386 31 369 514 - Kontaktni obrazec - Naroči ogled

1, 05.03.2016 17:27

Zakaj krajinska arhitektura?

Oceni ta prispevek
(6 glasov)

Tokrat z vami delimo razmišljanje študentke Nine Friškovec, ki je zapisala, zakaj se je odločila za študij krajinske arhitekture, poleg tega pa nam razloži tudi, kaj krajinska arhitektura sploh je in kako lahko krajinski arhitekti pomagamo pri urejanju vrta.

 

Kadar se odločamo o nadaljevanju naših poti, se je potrebno vprašati po osebnih željah in stvareh, ki nas v življenju veselijo. Pri meni sta bili to ustvarjanje in narava, kar je popolna kombinacija za študij krajinske arhitekture. Res je, da pred iskanjem ustrezne smeri študija krajinske arhitekture nisem poznala. Gre za dokaj mlad študij, krajinska arhitektura kot stroka pa je zaenkrat v Sloveniji še slabo prepoznavna, čeprav se stanje v zadnjih letih izboljšuje. 

Že samo ime krajinska arhitektura nam poda dva ključna pojma prostorske stroke in sicer arhitektura ter krajina. Ker nam je arhitektura bolj poznana, je na začetku dobro razložiti pojem krajina. To je prostor, kakršnega zaznavamo ljudje in katerega značilnosti so rezultat delovanja in soustvarjanja naravnih ter človekovih dejavnikov. Torej o krajini ne govorimo samo takrat, ko imamo v mislih naravo. Pri krajini, ki je rezultat človeškega posega v naravni prostor, je narava sredstvo in človek predstavlja kulturo, zato lahko tej vrsti rečemo kar kulturna krajina. Krajino lahko opredelimo tudi kot habitat, artefakt, sistem, kraj, zgodovino, problem, ideologijo, lepoto in bogastvo določenega prostora. Da lahko o krajini govorimo, je potrebno do nje vzpostaviti odnos. Ker je arhitektura znanost in umetnost projektiranja ter oblikovanja stavb in drugih gradenj, so krajinski arhitekti torej arhitekti, ki načrtujejo in oblikujejo krajino. Glavno sredstvo, s katerim se lahko izražajo, so rastline. 

Ker je torej krajina zelo obširen pojem, nas ne čudi, da je študij krajinske arhitekture izredno interdisciplinarne narave, kar pomeni, da znanja, na katerih gradi svojo dejavnost, črpa s številnih področij. Daje nam strokovna izhodišča, ki so pomembna za načrtovanje rabe prostora, varstva narave in oblikovanja krajine ter veščine kot so risanje in plastično oblikovanja, kar nam pomaga pri predstavitvi načrtovanih projektov. Krajinska arhitektura daje širši pogled na okolje, naravo in prostor. Z vnosom različnih rastlin in z njihovimi učinki na okolje lahko ustvariš nekaj čudovitega, če znaš upoštevati njihove lastnosti in potrebe. Krajinska arhitektura povezuje naravo z delom človeka. Zaveda se vpliva človeka na naravo in pomena rastlin za bivanje ljudi, kar je ključ do harmoničnega sobivanja.

 

Krajinski arhitekt na uslugo

Krajinski arhitekti nam lahko pomagajo, kadar se sprašujemo, kako bi uredili okolico hiše ne le funkcionalno temveč tudi zelo estetsko. S pomočjo podrobnega razgovora z naročnikom kot strokovnjak za lep vrt pripravi načrt za ureditev, ki je najbolj primerna za naročnikove življenjske navade. Nova ureditev ali obnova starega vrta (lahko tudi zgolj v izbranem delu) se uredi tako, da dosežemo visoko skladnost s celoto, vsak vrt pa nosi svojo zgodbo. Lahko na primer optično povečamo prostor, poudarimo določen del vrta ali zakrijemo pogled na visok oporni zid. Krajinski arhitekti lahko s svojim znanjem pripomorejo k boljšemu načrtovanju in oblikovanju okolja, ki omogoča kakovosten življenjski prostor.

 

Nina Friškovec

 

Imate vprašanje ali pobudo za nas? Preko kontaktnega obrazca se lahko tudi naročite na naše e-novice ali preko obrazca NAROČI OGLED kar izkoristite brezplačno svetovanje preko e-maila.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Najnovejše

SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽABNIH OMREŽJIH

Osnovni podatki

Podjetje GARTgarden je registrirano kot nameravana firma (start-up podjetje).

Trenutno poslujemo kot Kristina Ravnjak s.p.

Več o podjetju...

Kontaktni podatki

+386 31 369 514

kristina.ravnjak@gmail.com

Kontaktni obrazec

Najnovejše

Družbeni mediji