+386 31 369 514 - Kontaktni obrazec - Naroči ogled

1, 27.02.2016 15:26

Krajinske ureditve v Budimpešti

Oceni ta prispevek
(9 glasov)

GART ekipa se na pomlad končno prebuja. Pridružujejo se nam nadobudni študenti krajinske arhitekture, ki se tekom študija radi potepajo po svetu in opazujejo urejeno krajino. Tako nastajajo risbe in opisi, ki nam koristijo pri širjenju znanja in vedenja o prostoru. Tokrat vam Mojca Seliškar, ki se je pred kratkim vrnila s študijske izmenjave, predstavlja zunanje ureditve mesta Budimpešta.

 

Krajinske ureditve v Budimpešti

 

Budimpešta je mesto, ki je nastajalo 2000 let in ima skoraj 2 milijona prebivalcev. Razteza se na bregovih reke Donave, kjer je več otokov. Eden glavnih je Margaretin otok (Margit – sziget), ki je pomembna rekreacijska površina z različnimi možnostmi uporabe. Skozi zgodovino razvoja mesta se je v Budimpešti izoblikovalo več javnih zelenih površin.

 

Ena večjih je glavni mestni park za Trgom herojev, imenovan Városliget. V parku je znano kopališče Széchenyi Fürdő, živalski vrt, zabaviščni park, cirkus in večja vodna površina, katere del v zimskem času spremenijo v drsališče. Na vzhodnem delu mesta se nahaja rekreacijski in športni park, imenovan Népliget in glavno pokopališče Kerepesi (Kerepesi temető). Imenovane zelene površine predstavljajo osnovni del zelenega sistema mesta. Gre za večje javne površine namenjene rekreaciji, športu in sprostitvi prebivalcev. Pomembno rekreacijsko vlogo ima tudi Gellértov hrib (Gellérthegy), ki ga lahko primerjamo z Ljubljanskim Šišenskim hribom.

 

Več manjših, a zanimivih krajinskih ureditev

Poleg večjih zelenih površin je v Budimpešti zasnovanih tudi več manjših, ki dopolnjujejo zeleno strukturo mesta. Obvodna terasasta ureditev Kopaszi Dam je ena redkih v mestu, ki se neposredno približa reki Donavi. Zasnova je locirana ob rečno zajedo na desnem bregu reke, zato je tudi možno tovrstno oblikovanje. Prej neznani prostor je z novo ureditvijo postal priljubljena rekreacijska destinacija. Najnovejša pridobitev mesta (dograjeno 2014) pa je 4. linija podzemne železnice, kjer se krajinska ureditev na postajališčih na poseben način prepleta z arhitekturo. Kombinacija grajenega z zasaditvijo ustvarja markantne točke, ki vzbudijo pozornost obiskovalca.

 

Prenova v središču mesta

V osrčju mesta se poleg nekaterih zgodovinsko in kulturno pomembnih trgov nahaja tudi t.i. Erzsébet tér. Natečaj za prenovo tega trga je razpisalo Ministrstvo za kulturno dediščino leta 2000. Izvedena ideja multifunkcionalne zasnove, ki spaja podzemne prostore (kulturni center, garažna hiša) ter park, so neprekinjene povezave med odprtimi in zaprtimi deli, kar se kaže kot rezultat sodelovanja arhitektov in krajinskih arhitektov. Strukturirana, v večjem delu zelena površina, obiskovalcem nudi širok nabor dejavnosti skozi celotno ureditev. Park je priljubljen predvsem med mladimi, saj se tu nahaja „skate“ park, več lokalov, gostinskih teras in kulturni center, kjer se odvijajo razstave, predavanja, koncerti in drugi dogodki. Program sledi dinamičnosti oblikovane zasnove in tvori razgiban prostor, ki se hitro zapiše v spomin obiskovalcev. Ob vodni površini so smiselno umeščene klopi, kar je razlog, da je lokacija v toplejših mesecih ena najbolj priljubljenih točk v mestu. Podjetja tu večkrat organizirajo promocijske dogodke in zabave, kar še dodatno obogati program parka. V sredini trga je umeščen vodnjak Danubius, ki simbolizira reke Madžarske. Poleg njega pa je podobno kot v Londonu postavljena tudi priljubljena turistična atrakcija „Budapest eye“.

 

Sodelovalno načrtovanje

Naslednji manjši park, rezultat sodelovalnega načrtovanja, je Teleki park, ki leži v socialno najbolj raznolikem predelu Budimpešte. Pomanjkanje družbenih in rekreacijskih površin je sprožilo idejo o zasnovi parka v sodelovanju s tamkajšnjimi prebivalci. Proces sodelovanja krajinskih arhitektov, skupnosti in oblasti je potekal več nivojsko in ob vključitvi prebivalcev podal rešitev, ki zrcali njihove želje in potrebe na tem območju. V park, katerega ideja se je razvijala več mesecev, je umeščen prireditveni prostor, otroško igrišče, zasaditev trajnic in razpršena postavitev sedišč. Zasaditve vzdržujejo okoliški prebivalci, ki so se s parkom identificirali in do njega čutijo pripadnost, kar je osnovna ideja in smisel sodelovalnega načrtovanja.

 

Nekoč industrija, danes razvojni center

Koncept Graphisoft parka je zgrajen na industrijski coni, nedaleč od središča Budimpešte. Pretekli industrijski obrat se je preoblikoval v razvojno izobraževalni center v obliki posameznih objektov, vendar strnjen v smiselno celoto z enotno krajinsko-arhitekturno ureditvijo. Tako imenovani pisarniški park je namenjen predavanjem, srečanjem, prireditvam in je postal priljubljen družabni prostor za zaposlene v tamkajšnjih podjetjih. Odnos med starimi industrijskimi objekti, obnovljenimi in povsem novimi zgradbami povezuje posebna zasnova parka tako, da celotno območje deluje kot sklenjena celota.

 

Mojca Seliškar

 

Imate vprašanje ali pobudo za nas? Preko kontaktnega obrazca se lahko tudi naročite na naše e-novice ali preko obrazca NAROČI OGLED kar izkoristite brezplačno svetovanje preko e-maila.

Čas božičnih praznikov ter obdobje v pričakovanju novega leta je priložnost, da se malce ustavimo, sprostimo od hitrega tempa življenja, povežemo z najbližjimi ter se spomnimo na to, kar je najbolj pomembno. Družina, narava in ljubezen.  

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Najnovejše

SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽABNIH OMREŽJIH

Osnovni podatki

Podjetje GARTgarden je registrirano kot nameravana firma (start-up podjetje).

Trenutno poslujemo kot Kristina Ravnjak s.p.

Več o podjetju...

Kontaktni podatki

+386 31 369 514

kristina.ravnjak@gmail.com

Kontaktni obrazec

Najnovejše

Družbeni mediji