+386 31 369 514 - Kontaktni obrazec - Naroči ogled

0, 23.10.2015 08:30

Uživajmo v eksploziji jesenskih barv

Oceni ta prispevek
(2 glasov)

V zadnjih sončnih in toplih jesenskih dneh je na vrtu lahko še posebej prijetno. Med pobiranjem zadnjih pridelkov in drugimi jesenskimi opravili ne pozabimo na preprosto občudovanje narave, ki se postopoma odeva v čudovite barve. Pojdite na sprehod, izdelajte jesenski herbarij, specite kostanj ali pa se lotite kake posebne dekoracije iz barvastega listja in plodov (nekaj namigov smo vam pripravili v tem prispevku). Veseli bomo vaših sporočil, kako na svoj način živite jesensko umetnost sobivanja z vrtom.

Jeseni je na vrtu in na poti do shrambe res veliko dela. Obilje pridelkov, ki jih je treba za dolgo zimo primerno skladiščiti, lastnike vrtov nagrajuje za njihov trud. Kuhanje marmelade, sušenje zadnjih pridelkov zelišč in morda celo suhega cvetja za okras nam hitro zapolni prav vsako prosto minuto dneva, zato včasih kar pozabimo na užitek trenutka, ko se v zlatorumeno, oranžno in rdeče obarvajo naše jesenske lepotice. Imate na svojem vrtu katero izmed njih tudi vi?

 

Kraljice jeseni so cvetoče astre in okrasne trave

V vsem svojem sijaju lahko v tem času opazujemo pompozne kombinacije jesenskih zasaditev, ki nam jih poleg jeseni čudovitih dreves in grmov nudijo okrasne trave in jeseni cvetoče trajnice. Bogastvo premišljenih okrasnih gredic, kjer najdemo v vsakem letnem času nekaj zanimivega, je sedaj vedno bližje trenutku, ko se ameriškemu slamniku, rudbekijam, hermelikam in zibajočim se okrasnim travam v vsej svoji lepoti pridružijo še jesenske astre in anemone. Ob starih »gartlcih« so jih naše babice zagotovo imele, danes pa je jesenskega cvetja po naših vrtovih manj. Svojo lepoto pokažejo šele jeseni, zato je toliko bolj pomembno, da jih v svoj vrt vključimo s posebno pozornostjo do njihovih rastnih zahtev in tako, da bodo poleti pravzaprav neopazne, jeseni pa brez kompromisa stopile v ospredje vrtnega motiva.

 

Naj ne bo vsega preveč

S trajnicami je žal kar nekaj več dela kot z drevjem in grmovjem, zato je lahko hitro vsega preveč. V kolikor skrbi za vrt ne moremo posvetiti prav vsega svojega prostega časa, se lahko tudi za jesensko pestrost vrta še v fazi načrtovanja odločimo le za nekaj izbranih zelnatih rastlin, ki jih nato premišljeno kombiniramo z drevjem in grmovjem. Za preprosto jesensko zasaditev odsvetujemo večje količine in različnost odtenkov v rožnati in vijolični barvi cvetov, saj lahko tudi cvetje prilagodimo barvam jesenskega listja raznih okrasnih dreves in grmov. Ognjene barve, ki vsekakor navdušijo imajo na primer: jerebika, Sorbus aucuparia, okrasni dreni, Cornus sp., ruj, Cotinus coggygria, krilata trdoleska, Euonymus alatus, brogovita, Viburnum opulus, perzijska bukev, Parrotia persica, ambrovec, Liquidambar styraciflua, ginko, Ginkgo biloba, okrasna trta, Parthenocissus quinquefolia in breza, Betula pendula. Katere izberemo in kako jih kombiniramo je odvisno od velikosti vrta in želenega jesenskega učinka.

 

Najugodnejši čas za sajenje

Večina okrasnih trajnic in seveda tudi grmov in dreves najlepše uspeva, če jih na izbrano mesto zasadimo v jeseni. Trajnice navadno sadimo septembra, drevesa in grme pa oktobra (ustrezen čas za sadike s koreninsko grudo v loncu je primeren vse do zmrzali). V kolikor se odločimo za prenovo okrasne gredice in želimo trajni učinek, sadike izberemo v specializirani vrtnariji ali drevesnici in ne posegamo po naboru rastlin iz množične proizvodnje, ki jih v jesenskih akcijah ponujajo masovni trgovci. Te rastline so bile najverjetneje vzgojene zelo na hitro v rastlinjakih ali v podnebju daleč od celinske klime, ki jo imamo večinoma pri nas, zato so skladno s tem primerne le za jesenske popestritve v izbranih koritih, ki jih spomladi spet zamenjamo s čim drugim.

 

Jesen je najustreznejši čas za razmislek o drugačnih načinih ureditve vrta. Morda vam je lahko v spodbudo prav dejstvo, da na vašem vrtu primanjkuje jesenskih barv. Za nasvet povprašajte krajinskega arhitekta ali izkušenega vrtnarja. 

 

Nekaj idej za jesenske notranje dekoracije iz naravnih materialov smo si zaenkrat izposodili s svetovnega spleta. Morda katero izmed njih preizkusite (ideja 1ideja 2, ideja 3ali pa poiščete kak čisto svoj navdih. Prihajajoči vikend je primeren čas za sproščanje kreativnosti. Le pogumno! 

 

Kristina Ravnjak

 

Imate vprašanje ali pobudo za nas? Preko kontaktnega obrazca se lahko tudi naročite na naše e-novice preko obrazca NAROČI OGLED pa kar izkoristite brezplačno svetovanje preko e-maila.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Najnovejše

SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽABNIH OMREŽJIH

Osnovni podatki

Podjetje GARTgarden je registrirano kot nameravana firma (start-up podjetje).

Trenutno poslujemo kot Kristina Ravnjak s.p.

Več o podjetju...

Kontaktni podatki

+386 31 369 514

kristina.ravnjak@gmail.com

Kontaktni obrazec

Najnovejše

Družbeni mediji