+386 31 369 514 - Kontaktni obrazec - Naroči ogled

0, 03.10.2015 05:40

Dobra komunikacija med krajinskim arhitektom in naročnikom je ključ do uspeha

Oceni ta prispevek
(2 glasov)

Ko GART ekipi uspe pridobiti prve naročnike za ureditve vrtov in izdelati projekt, ki gre počasi tudi v izvedbo, so občutki neopisljivi. Ni šlo vse kot po maslu, saj te študij še zdaleč ne nauči veščin, ki so nujno potrebne za "preživetje na trgu", a na to, kar je nastalo, smo lahko iskreno ponosni.

 

Najbolj pomembna lekcija zadnjega idejnega projekta zasebnega vrta je, da je treba z naročnikom vzpostaviti zaupen, najbolje kar prijateljski odnos, prisluhniti željam (oziroma zastavljati prava vprašanja) in učinkovito predstaviti idejo. O tem, kako svoje ideje krajinski arhitekt grafično prikaže in zakaj je to sploh potrebno, se je razpisal novi član GART ekipe: Matevž Kopitar, krajinski arhitekt.

 

Marcel Proust je dejal, da pravo potovanje ne sestoji iz iskanja novih krajin, temveč gledanja skozi druge oči. Prav zato zagovarjamo, da za urejanje odprtih javnih površin ali pa zgolj zasebnega vrta najamete strokovnjaka, ki vam bo znal odpreti oči in prostor predstaviti v povsem novi luči. Za dosego optimalnega rezultata je med krajinskim arhitektom in naročnikom ključna dobra in uspešna komunikacija, ki je pogoj, da na koncu nastane vrt oziroma drug urejen odprt prostor po meri njegovega uporabnika.

 

Različne predstavitvene tehnike

 

Kaj naročnik oziroma uporabnik prostora želi in česa ne ter kako lahko krajinski arhitekt s svojimi idejami prepriča naročnika sta pri načrtovanju odprtega prostora dve ključni vprašanji. Ljudje na žalost, ali pa na srečo, ne posedujemo telepatskih sposobnosti, zato je treba miselne procese ali ideje na izbrani medij preliti v razumljivi, čitljivi obliki. To je pomembno še posebej takrat, ko želimo svoje ideje predstaviti drugim. Krajinski arhitekti uporabljamo različne predstavitvene tehnike in pristope, odvisno od kompleksnosti posameznega projekta in naročnikovih želja.

 

Skica je osnovno orodje vsakega oblikovalca in je z vidika komunikacije najmanj, kar lahko zahtevate od svojega izbranega krajinskega arhitekta. Včasih je za enostavnejše projekte takšna predstavitev ideje dovolj, vsekakor pa je za predstavitev zahtevnejše naloge (na primer vrt kot celota) potrebna dodatna izdelava vizualnih sporočil. To je lahko bolj detajlno izdelana ročna risba, idejni načrt v tlorisu, ki ga kombiniramo z raznimi skicami pogledov ali prerezov terena, maketa oziroma katera od modernejših digitalnih metod kot so fotomontaža, digitalni 3D model ter razne kombinacije klasičnih in digitalnih tehnik.

 

Koliko me lahko stanejo ideje krajinskega arhitekta?*

 

Dobro je, da se glede načina komunikacije in izdelave nadaljnjih vizualnih sporočil okvirno pogovorite že na prvem sestanku, saj bo to vplivalo tudi na končno ceno izdelave elaborata ali mape, ki jo pripravi krajinski arhitekt kot dokument o njegovem opravljenem delu. Vsekakor je dobro pripravljena idejna in kasneje tehnična dokumentacija ključna za uspešno izvedbo projekta.

 

Svetujem, da pri tem procesu ne varčujete s časom in denarjem, saj se vam bo na daljši rok zagotovo povrnilo. Pomanjkljivo načrtovanje in nerešene dileme neredko v fazi izvedbe prerasejo v zaplete, ki v praksi pomenijo zvišanje stroškov. Bolje je čim več dilem razrešiti ”na papirju” kot pa v praksi na sami lokaciji vašega vrta.

 

Matevž Kopitar

 

*Kristina Ravnjak dodaja: ”Končna cena storitve, ki jo opravi krajinski arhitekt, se oblikuje tržno in je zato odvisna predvsem od finančnih zmožnosti naročnika. V kolikor so le-te nizke ali pa naročnik ni prepričan v to, kolikšen obseg del zaupati v vodenje krajinskemu arhitektu, se lahko odloča postopoma samo za posamezne storitve (svetovanje na terenu, izdelava idejnega načrta, izdelava izvedbenega načrta, zasaditveni načrt, načrt vzdrževanja ...). Dobro je, da z izbranim krajinskim arhitektom v naprej dorečete posamezne stroške sodelovanja in od dogovorjenega ne odstopate. Dorečete lahko nek okvir za celotno investicijo zelene ureditve in pri tem upoštevate priporočilo, da načrtovalcu urejanja prostora pripada nekje 5-10 % vrednosti same izvedbe (material + delo za izvedbo) ureditve prostora. Dober krajinski arhitekt ne šteje ur, ki jih porabi za učinkovito predstavitev svojih idej in drugo pomoč, ki jo potrebuje naročnik, temveč mu je glavni cilj zadovoljstvo njegovih strank in načrtovanje izvedljivih projektov, saj s tem pridobiva izkušnje in reference za nove projekte.”

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Najnovejše

SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽABNIH OMREŽJIH

Osnovni podatki

Podjetje GARTgarden je registrirano kot nameravana firma (start-up podjetje).

Trenutno poslujemo kot Kristina Ravnjak s.p.

Več o podjetju...

Kontaktni podatki

+386 31 369 514

kristina.ravnjak@gmail.com

Kontaktni obrazec

Najnovejše

Družbeni mediji